Cosplay & människor som älvor

På TV visas idag något nytt för många människor – Cosplay. Serien heter Cosplay Heroes och handlar om ett gäng människor som tycker om att klä ut sig till figurer inom fantasy. Däribland älvor. Vi kanske ska förklara lite vad cosplay är och innebär för dess utövare. Här är en förklaring av programmet:

Cosplayers and cosplay contests are a fixture and highlight at the many comic book and genre fan conventions around the world. These conventions provide an international stage for fans to showcase often spectacular handcrafted costumes and portray their favorite characters from sci-fi movies, video games, anime and more. In Heroes of Cosplay, passionate fans put their imagination and skills to the test to make a name for themselves in the competitive world of cosplay.

I Sverige skulle vi nog kalla det för att lajva. Live är när man klär ut sig till olika fantasyfigurer och leker i en verklig fantasivärld med kul regler. Cosplay tar det ett extra steg längre och ett extra steg mot själva hantverket. Man lägger gärna ned energi på just dräkten istället för just leken. Med en bra dräkt för en älva kommer ju både känslan och leken av sig själva.

älva cosplay fairy link

 

 

Älvor i spel

Nu ska vi snacka om älvor i spelbranschen. Den är ju minst lika stor och viktig för oss fans som böcker och film. Minst lika stor. Vi håller nog ett spel lite högre än många andra. Nu kör vi.

Älskar man älvor och spel och i synnerhet nintendo finns det ett spel som sticker ut lite eller ganska mycket extra. Vi snackar förstås om Zelda-spelen. De började på gamla kära Nintendo 8-bitars NES (Nintendo Entertainment System) med Legend of Zelda. Inte många älvor där men dock magi och början till en vacker kärleksberättelse om en alvpojke och hans äventyr. I varje spel sedan dess har det funnits älvor som vakat över välden. Framförallt med sina fontäner av kärlek där hjälten kan värma sitt hjärta och stärka sina krafter. Där älvorna dök på riktigt var i Ocarina of Time där hjälten Link fick sin följeslagare i älvan som helt enkelt hette Fairy. Det är kanske den mest legendariska älvan i spelvärlden.

Link Zelda Älva

Link med sin lilla älva

Älvor finns även i spel på nätet

I en tid där spel på facebook och i mobilen och på olika hemsidor är lika stort som hela fantasy-genren har det självklart kommit fram många spel online där älvan deltar som guide eller annat element. Allt från olika pusselspel som Disney har tagit fram för Peter Pan, till mer renodlade casino-spel där man kan vinna pengar. Men mest och allra bäst minns vi älvorna från Zelda.

Älvor på film

Idag ska vi tala lite om en företeelse som vi älv-fantaster gärna tar del av och kan drömma oss in i. Det handlar om älvor på och i film. 

För många var nog den allra första upplevelsen av älvor på film i den otecknade spelfilmen Hook(1999) med de mycket eminenta skådespelarna Dustin Hoffman, Robin Williams och så klart den stora och vackra stjärnan Julia Roberts. Filmen är en så kallad spin off eller variant av novellserien Peter Pan skriven av J.M. Barrie från tidigt 1900-tal. Den första gången tingeling någonsin syntes var just 1911. I filmen Hook spelas Tingeling (eller Tinkerbell) av Julia Roberts. Hon gör ett bokstavligt talat strålande jobb som den unge Peters guide tillika följeslagare. Jag kan minnas hur när jag fick filmen på VHS och längtade till varje scen där den lilla älvan dök upp med sitt leende och skimmer.

Tingeling var inspiration & förlaga till dagens älvor på film

Den lilla söta men tuffa älvan kan beskrivas med följande karakteristiska egenskaper för hur en älva ska vara på den vita duken;

  • tuff
  • söt
  • liten
  • insektsvingar
  • skimrande och glänsande
  • magiska krafter

En annan film där älvor intar och dominerar den vita duken är exempelvis Arthur och minimojerna(2006) som är den första i en fransk filmserie där älvorna till skillnad från Tingeling inte är ensamma. Istället tillhör de en hel ras och en helt egen värld. Se den! Det är en mysig och mycket sevärd film för älvor och icke-älvor.

En annan plats man ser fina Tinkerbell (älvornas älva) är på den nya tv-serien Once upon a time där hon är av människo-storlek och verkar nästan lite kär i Kapten Krok.