Så mycket kostar det att starta sin egen konsert eller spelning

Om du äger en restaurang eller kanske bara är en vanlig privatperson som vill anordna en konsert. Då är det första man tänker på: Vad kostar det egentligen att anordna en konsert eller en spelning?

I den här artikeln ger vi ett komplett svar på den frågan. Vi ger dig även tips på hur du kan finansiera din konsert i den avslutande delen av artikeln.

 

Kostnader för att anordna en konsert

 

1. Lokalkostnader (ca. 10 000 kr)

Om du inte har en egen lokal måste du hyra en sådan, vilket i regel kostar mellan 5 000 och 25 000 kronor. Du kan spara pengar på att exempelvis hyra en folkets hus-lokal eller en lokal som tillhör din bostadsrättsförening eller villaförening.

 

2. Artister (ca. 25 000 kr)

En snittkostnad för att få en trubadur eller en mindre känd artist att spela ligger ofta på mellan 5 000 och 10 000 kronor. Större svenska artister kostar ofta mellan 100 000 och 300 000 kronor per spelning.

 

3. Belysning och högtalare (ca. 3 000 kr)

Att hyra belysning och ljud kostar i regel 3 000 kronor per dygn. I det priset inkluderas ofta trådlös mikrofon, mixer, subbas, minst 6 högtalare och allt nödvändigt kablage.

 

4. Övernattning och mat för artisterna (ca. 20 000 kr)

Om du anordnar en konsert som sträcker sig över flera dagar förväntar musikerna sig att ett bra boende ska inkluderas. Två hotellnätter för två rockband med totalt 10 medlemmar kostar omkring 20 000 kronor. Du kan spara pengar genom att låta artisterna sova över hos dig eller någon du känner.

Du ska dock inte räkna med att några större artister går med på det.

 

Läs mer: Vad är progressiv rock?

 

5. Kostnad för alkohol och dryck (ca. 0 kr)

Du får servera och sälja alkohol om konserten inte drivs i vinstsyfte, förklarar Lawline. Om du ska anordna en mindre konsert och säljer alkohol för självkostnadspris räknar vi att kostnaden för alkohol landar på 0 kr.

 

Så kan du finansiera din konsert

 

1. Privatlån (ca. 7,5 % ränta)

Du kan finansiera din konsert med ett privatlån, som även kallas för banklån eller lån utan säkerhet. Med denna lånetyp behöver du därmed inte pantsätta någonting, som till exempel ditt hus för att finansiera konserten. Notera att det är en bra idé att jämföra lånealternativen mot varandra via en låneplattform likt den som Enklare erbjuder.

Hos låneportalerna tävlar långivarna om att erbjuda dig det bästa lånet, och det är även ett plus att alla långivare tvingas att samsas om en och samma kreditupplysning. Det medför att din kreditvärdighet inte påverkas i någon större utsträckning.

 

2. Snabblån (ca. 35 % ränta)

Det är en dålig idé att finansiera sin konsert med hjälp av ett snabbt lån, som ibland även kallas för SMS-lån. Räntesatsen är hög, och utöver det kan du inte låna mer än cirka 50 000 kronor när du tar ett snabbt lån. Att ta ett snabbt lån är försvarbart när du inte har råd att betala en räkning som annars går till inkasso eller kronofogden. Alternativt om du måste låna pengar för att laga bilen för att kunna ta dig till jobbet.

Mer specifikt ska du spara pengar när du tar ditt SMS-lån, och inte låna till lyxkonsumtion eller riskfyllda projekt som en konsert faktiskt utgör.

 

Läs också: Så kan du samla bonuspoäng på festivalresan

 

3. Höj ditt bolån (ca. 1,75 % ränta)

Om du höjer ditt bolån för att finansiera din konsert får du en låg ränta, men att pantsätta sitt hus ytterligare för att bekosta någonting som inte rör huset är ofta en dålig idé. Utöver detta måste du boka in en tid med din bankman för att få ansöka om ett högre bolån, och du kan även bli tvungen att amortera mer på ditt bolån enligt de amorteringskrav som Svensk Fastighetsförmedling förtydligar gäller i Sverige.

Lämna en kommentar